Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικον

Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικον

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ (Ειδικός Εισηγητής της Ν.Δ.):

Από την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινήσαμε ήδη ένα έντονο κοινοβουλευτικό μήνα που θα μας απασχολήσουν τα ζητήματα της οικονομίας, κυρίως λόγω προϋπολογισμού του 2011 αλλά και όλων των σχετικών νομοσχεδίων που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση. Ευθύς εξαρχής, τονίζω ότι τόσο εγώ όσο και η παράταξή μου αισθανόμαστε σαν υποχρέωσή μας, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, να συνδράμουμε εποικοδομητική κριτική και προτάσεις στην προσπάθεια για το εθνικό καλό και θέλω να αποφύγω να εμπλακώ σε στείρες αντιπαραθέσεις.

Όλοι  κατά καιρούς ανατρέχουμε σε παλαιότερες δηλώσεις μας.

Διαβάζοντας τις σημειώσεις και τις δηλώσεις μου όμως κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο, δύο θλιβερά συμπεράσματα έχουν αυθόρμητα κυριαρχήσει στη σκέψη μου. Το πρώτο είναι ότι πληθώρα προτάσεων και τόσες σκέψεις που κάναμε σ' αυτή την αίθουσα, κυριολεκτικά περιφρονήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν ούτε στο ελάχιστο από το κυβερνητικό επιτελείο όλη τη χρονιά που πέρασε. Το δεύτερο είναι ότι πέρυσι είχαμε εκφράσει φόβους και επιφυλάξεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010, αλλά αυτά που ακολούθησαν τη ψήφιση του ούτε ο πιο απαισιόδοξος πολίτης αυτής της χώρας θα περίμενε.

Συνέβησαν γεγονότα που άλλαξαν δραματικά τη ζωή του έλληνα πολίτη, την οικονομία της χώρας, την πολιτική ζωή της χώρας.

Σε μια μόνο χρονιά αναθεωρήθηκε δύο φορές επίσημα ο προϋπολογισμός, ενώ σημαντικά μεγέθη του αναθεωρήθηκαν αρκετές φορές ακόμα. Η κρίση δανεισμού που έπληξε τη χώρα σαν αποτέλεσμα επιπόλαιων χειρισμών από την κυβέρνηση, μας οδήγησε στην πολιτική επιλογή του μνημονίου. Στη σύναψη δανειακών συμβάσεων της χώρα μας με το Δ.Ν.Τ. και χώρες της Ε.Ε. που φάνηκαν πρόθυμες να μας δανείσουν, με πολύ υψηλά βέβαια  επιτόκια. Η ζωή των Ελλήνων πολιτών άλλαξε με τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί. Μέτρα όμως που δυστυχώς είναι αποτελεσματικά. Πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός και σε συνέχεια του σκληρού μηνύματος που του έστειλαν οι πολίτες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, έκανε έκκληση για συναίνεση στα πολιτικά κόμματα. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν ο ίδιος, είχε την ίδια συναινετική στάση στις αρχές του 2008 όταν ο τότε Πρωθυπουργός βλέποντας την κρίση που έρχεται, ζήτησε συναίνεση για να παρθούν έγκαιρα πρωτοβουλίες; Πόσο πιο καλά θα ήταν τα πράγματα σήμερα; Αλλά η αδιάλλακτη στάση του κ. Παπανδρέου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και των άλλων κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης μας οδήγησε σε επιδείνωση του προβλήματος σε βαθμό που κανείς δεν το περίμενε.

Σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε το προϋπολογισμό του 2011.

Αντικειμενικά ίσως το πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης, όπου οι εύκολες λύσεις όντως δεν υπάρχουν. Ωστόσο, κύριοι της Κυβέρνησης, φαίνεται ότι προσπαθείτε να συμβιβάσετε από τη μια την ανάγκη να παρουσιαστεί ένας προϋπολογισμός όσο γίνεται πιο ήπιος απέναντι στους πολίτες και από την άλλη την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την τρόικα στα πλαίσια του μνημονίου. Μελετώντας το σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου, βλέπουμε στα βασικά του μεγέθη ορισμένα στοιχεία που τρομάζουν.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2010 θα είναι σοβαρά μεγαλύτερο από εκείνο που υπολόγισε μέχρι πρόσφατα η Κυβέρνηση, καθώς η απόκλιση στα αναμενόμενα έσοδα θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ, 1, 4 δισ. από Φ.Π.Α, 600 εκατ. από Ε.Φ.Κ.. Έτσι αντί για 8,1% έλλειμμα που υπολογίζετε με βάση το μνημόνιο, τελικά αυτό θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 10%. Για το 2011 το υπολογίζετε στο 7,1% αλλά και αυτό πιθανότατα σύντομα θα το αναθεωρήσετε.

Η ανεργία είναι ήδη πολύ υψηλότερη από το 11,8% που καταγράφουν οι δείκτες για το τρίτο τρίμηνο του 2010, θεωρητικά το καλύτερο εργασιακά λόγο καλοκαιρινής περιόδου. Ήδη τα πρώτα στοιχεία που έχουμε για Οκτώβριο και Νοέμβριο δείχνει σοβαρή επιδείνωση. Η χρονιά θα κλείσει με ανεργία γύρω στο 12,2%, ενώ για το 2011 οι πιο μετριοπαθείς προβλέψεις μιλούν για ανεργία άνω του 15,5%. Διπλασιασμός της μέσα σε δύο χρόνια με τις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Ο πληθωρισμός τρέχει με 5,2% και υπολογίζεται να πάει το 2011 στο 2,2% κυρίως λόγω της ισχυρής ύφεσης, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 39 δισ. φέτος και θα αυξηθεί άλλα περίπου 20 δισ. του χρόνου. Ως ποσοστό του Α.Ε.Π., αναμένεται να διευρυνθεί στο 152,6% το 2011 από 126,8% το 2009 και 142,5% το 2010. Η άνοδος του τρέχει με ανεξέλεγκτους πλέον ρυθμούς.

Η ύφεση επιδεινώνεται και αυτό είναι συνέπεια των σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων που έχετε επιβάλει. Πέρυσι μιλούσατε για ύφεση 0,3% και τελικά φτάσαμε στο 4,5% σχεδόν ένα χρόνο μετά. Φέτος που μιλάτε για 3% -αρχικά πάλι για 0,3% μιλούσατε αλλά μήνα με τον μήνα το αναθεωρείτε- πόσο άσχημα θα είναι τα πράγματα; Τι ρυθμό μείωσης του Α.Ε.Π. θα δούμε; Κινδυνεύετε να καταφέρετε να μειώσετε το Α.Ε.Π. της χώρας κατά περίπου 10% σε 26 μήνες.

Γενικά όλοι οι δείκτες δείχνουν επιδείνωση, ενώ μειωμένες είναι παράλληλα οι δαπάνες στο Π.Δ.Ε., στην παιδεία, στην υγεία, στην εθνική άμυνα. Επικαλείστε την ανάγκη μείωσης σπατάλης, ωστόσο έχω έντονες επιφυλάξεις αν μειώνεται η σπατάλη ή αν μειώνονται αναγκαίες δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία κρίσιμων δομών του κράτους. Από την επάρκεια αναλώσιμων και φαρμάκων στα νοσοκομεία, μέχρι καύσιμα και γραφική ύλη στο σχολείο. Η κοινωνική διάσταση του κράτους συρρικνώνεται. Περικόπτονται επιδόματα ανεργίας, επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Συνολικά οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία διαμορφώνονται στο 1,15% του Α.Ε.Π. για το 2011, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και από αυτό του 2009.

Στον τομέα των εσόδων πραγματικά εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση βασίζεται σε ευχολόγια. Στοχεύει να εισπράξει 6,6 δισ. ευρώ επιπλέον από φόρους, σε μια οικονομία που βυθίζεται στην ύφεση. Όσο και να εφαρμόσει μέτρα αφαίμαξη των πολιτών, αυτόν είναι αδύνατο να γίνει. Με τα σκληρά μέτρα που πήρατε το 2010, -αύξηση Φ.Π.Α, Ε.Φ.Κ., αύξηση σε έμμεσους και άμεσους φόρους- υπολογίζετε σε αύξηση ρυθμού είσπραξης εσόδων στο 13,7% και καταλήξατε να είναι γύρω στο 5% με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, συνυπολογίζοντας και τα έσοδα της περαίωσης. Έτσι θα εισπράξει το κράτος 51,4 δισ. ευρώ αντί για 55,2 εκατ. ευρώ που αρχικά προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2010. Για το 2011 στοχεύετε σε έσοδα 55,6 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 4,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010.

Στοχεύετε σε αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων κατά 6,5% ή 650 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το 90% των συμπολιτών μας θα έχει μειωμένα εισοδήματα. Φαίνεται ότι υπολογίζετε ότι η κατάργηση του αφορολόγητου και των φοροαπαλλαγών θα σας δώσουν επιπλέον έσοδα.

Από ΦΠΑ στοχεύετε να εισπράξετε 1,2 δις ευρώ επιπλέον, τη στιγμή που η ιδιωτική κατανάλωση βυθίζεται όλο και πιο πολύ και υπολογίζεται περίπου στο 9% μέσα σε μία 2ετία.

Υπολογίζετε να εισπράξετε 1 δις ευρώ από την έκτακτη εισφορά, όταν οι επιχειρήσεις έχουν μειωμένα έσοδα. Έχετε υπολογίσει τις συνέπειες στην ψυχολογία των επενδυτών όταν βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να έχουν μονίμως έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, που κάνουν ακόμα δυσχερέστερη την εικόνα της πατρίδας μας σε σχέση με τους ανταγωνιστές της;

Υπολογίζετε να εισπράξετε 820 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, 150 εκατ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους, 300 εκατ. ευρώ για πρόστιμα σε αυθαίρετα. Είναι ποσά τεράστια για τα νοικοκυριά που σε συνδυασμό με όλα τα άλλα, θα είναι αδύνατον να τα σηκώσει η μέση ελληνική οικογένεια. Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων έχει οδηγήσει σε απόλυτη ύφεση την αγορά αυτή και έτσι η άλλοτε ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας παραμένει παροπλισμένη.

Καταργείτε το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζοντας να εισπράξετε 600 εκατ. ευρώ εκ των οποίων θα επιστρέψετε λέτε τα 190 εκατ. ευρώ σε μορφή επιδόματος σε ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Σε σχέση με το  πετρέλαιο θέρμανσης όντως υπήρχε σοβαρό πρόβλημα λαθρεμπορία καυσίμων. Μήπως, όμως, το πρόβλημα είχε να κάνει πιο πολύ με οργανωμένα συμφέροντα και έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και θα έπρεπε να αποφευχθεί όλη αυτή η αναστάτωση; Η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, θα είναι τεράστια και πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρχουν νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής σας, έχετε ρίξει όλο το βάρος στην εύκολη λύση της αύξησης των έμμεσων φόρων. Αυτών που κάποτε αποκαλούσατε τους πιο άδικους φόρους.

Ο λόγος έμμεσων / άμεσων φόρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,65 το 2011 από 1,33 το 2009. «οι υψηλότεροι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν άδικα και δυσανάλογο τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα», δήλωναν πριν λίγο μόνο μήνες σημερινοί κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Καύσιμα, τσιγάρα, ποτά έχουν υπέρμετρα επιβαρυνθεί και ειδικά για τα καύσιμα οι συνεχείς αυτές αυξήσεις, αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης, καθώς επιβαρύνουν τεράστια το κόστος των επιχειρήσεων.

Υπολογίζετε να εισπράξετε 600 εκατ. ευρώ επιπλέον από έμμεσους φόρους. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι η μείωση της κατανάλωσης και το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων  θα οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα.

Θετικό κρίνουμε το γεγονός ότι επιτέλους η Κυβέρνηση υπολογίζει σε έσοδα από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.

Ωστόσο, το νούμερο των 700 εκατ. ευρώ αν δεν γίνουν άμεσα και έγκαιρα κινήσεις, νομίζω ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο νούμερο που δύσκολα θα επιτευχθεί. Εδώ και καιρό περιμένουμε το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή και δυστυχώς μόνο υποσχέσεις βλέπουμε, τη στιγμή που ο ιντερνετικός τζόγος ανθεί και τεράστια ποσά χάνονται κάθε μέρα για το ελληνικό δημόσιο.

Σε όλα αυτά να προσθέσω ότι όταν εκλεχτήκατε διακηρύσσατε ότι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο άνω των 30 δις ευρώ, οφειλές τις οποίες θα τις εισπράττατε. Μέχρι σήμερα πέρα από μερικές επικοινωνιακού τύπου κινήσεις δεν έχει ξεκινήσει κάτι ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Να μάθουμε έστω και τώρα πόσες οφειλές από τις ληξιπρόθεσμες έχουν εξοφληθεί, πόσες μπορούν να διεκδικηθούν και τι έχει να περιμένει το κράτος από αυτές. Από τον Προϋπολογισμό του 2011 απουσιάζει παντελώς η αναγκαία αναπτυξιακή διάσταση. Δεν υπάρχει σχέδιο για παρεμβάσεις σε τομείς όπως είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση του θεσμού του ΣΔΙΤ. Εδώ και ένα χρόνο η χώρα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ έχει βαλτώσει, το 2009 ήμασταν 5οι στην απορρόφηση στην Ε.Ε. και το 2010 κατρακυλήσαμε στην 23η θέση, το ΠΔΕ όπως είπαμε έχει παγώσει.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το φορολογικό περιβάλλον είναι τόσο ασταθές που όχι μόνο δεν είναι ικανό να προσελκύσει νέες επενδύσεις, αλλά και πολλές υπάρχουσες επιχειρήσεις θα μετακομίσουν στις γύρω χώρες που έχουν σταθερούς και χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο που εξειδικεύει το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ώστε να διασφαλιστεί η πρόβλεψη για τουλάχιστον 1 δις ευρώ ετήσια έσοδα αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011 - 2013. Στο σημείο που έχουμε φτάσει αυτό φαντάζει ως ουτοπία.

Αν θέλουμε να ασκήσουμε μια σοβαρή, σωστή, υπεύθυνη πολιτική τότε πρέπει να στραφούμε σε άλλες κατευθύνσεις. Να κατευθυνθούμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τη μία και στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών - σπαταλών από την άλλη. Απαιτείται πολιτική βούληση, προγραμματισμός, σύνεση, σταθερότητα, εμμονή σε μια τέτοια σχεδιαζόμενη πολιτική. Να σταματήσουμε τη φοροεπιδρομή σε βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που τόσο κακό κάνει στην οικονομία του τόπου. Προτάσεις υπάρχουν, είναι συγκεκριμένες και τις καταθέτουμε υπεύθυνα. Σταθερό, απλό, κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, κατανοητό από  όλους, εφοριακούς, λογιστές, επιχειρήσεις, πολίτες. «Καποδίστριας» στις φορολογικές υπηρεσίες. Λιγότερες και ισχυρότερες φορολογικές υπηρεσίες. Αξιοκρατικές επιλογές σε όλα τα επίπεδα, διευθυντές και προϊσταμένους.

Όχι στις κομματικές επιλογές, όχι στις κομματικές διώξεις. Επίλυση των προβλημάτων του φορολογικού κλάδου, να σταματήσει επιτέλους αυτή η αβεβαιότητα που σέρνεται επί μήνες, σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα αλλά και τις ενδεχόμενες αλλαγές.

Σύνδεση του ηλεκτρονικού συστήματος TAXIS με τα αντίστοιχα πληροφορικά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών.

Ηλεκτρονική διασταύρωση  όλων των στοιχείων από όλα τα πληροφορικά συστήματα όλων των φορέων του δημοσίου και αξιοποίηση των στοιχείων αυτών. Κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τους φορολογικές αρχές οι οποίες κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα τραπεζικά στοιχεία των φορολογουμένων. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς στις φορολογικές υπηρεσίες.

Φυσικά πολλές ακόμα προτάσεις θα μπορούσαν να γίνουν από κάθε καλοπροαίρετο συνομιλητή για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.

Αυτός, κύριοι της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος σας. Η πολιτική βούλησή σας για τη ριζική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος θα έπρεπε να είναι μόνιμη, διαρκής, δεδομένη.

Μόνο με τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την ουσιαστική μείωση των δαπανών και σπαταλών του ελληνικού κράτους, θα μπορούσε να υπάρξει πραγματική και ουσιαστική αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μείωση του δημόσιου χρέους.

Ένα χρέος που έχει πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης «made by ΠΑΣΟΚ» θα μπορούσε κάποιος να πει χαριτολογώντας και βλέποντας τη διαχρονική του εξέλιξη.

Αλλαγή πολιτικής επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατόν!

Αλλαγή ψυχολογίας επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατόν!

Σήμερα αν είναι δυνατόν!

Σήμερα, πριν να είναι πολύ αργά αύριο!